HŰTŐHÁZAK VÉDELME

Hűtőházak védelme,  jégpályák védelme

Hűtőházak védelme,  jégpályák altalajvédelme miért is szükséges? Az alsó hőszigetelés ellenére a tartós hidegben az altalaj elfagyhat, ami akár az épület szerkezetét is károsíthatja. A hűtőházakban a hőmérséklet folyamatosan -20 és -30°C között van (vagy még alacsonyabban), a hideg átadódik a környezetnek, és behatolhat a hűtőház alapzatába is, annak ellenére, hogy az jól szigetelt.

A hűtőházak megvédése érdekében a hűtőházak alapozásába, a hőszigetelés alá elektromos fűtőszálakat lehet építeni. Másik megoldandó probléma az ajtókeretek és az ajtók körüli aljzat páralecsapódás és jégképződés elleni védelme, melyekre a DEVI szintén kínál megoldást fűtőkábeleivel.

hűtőházak védelme devi fűtőkábelekkel

Padló védelme a páralecsapódás ellen

hűtőházak védelme

A hűtőházak védelme : fűtött helyiség és a hűtőház közötti ajtók és átjárók környékén a meleg és a hideg levegő találkozása következtében a levegőben lévő pára kicsapódhat és a padlóra fagyhat. A padló lefagyása ellen az aljzat fűtése jelenthet megoldást, ráadásul a melegebb részen kisebb lesz a légmozgás. Az ajtókeret fűtésével pedig az ajtó befagyása előzhető meg.

Altalajvédelem

A hűtőházakban a hőmérséklet folyamatosan -20 és -30°C között van (vagy még alacsonyabban), a hideg átadódik a környezetnek, és behatolhat a hűtőház alapzatába is, annak ellenére, hogy az jól szigetelt. Ez azt jelenti, hogy azon részek, amelyek kapcsolatban vannak a talajjal (alapozás) átveszik a hideget és a talajban lévő vizet megfagyasztva a talaj erózióját okozhatják, illetve a mozgás miatt az épület szerkezete megrepedhet.

 

Ugyanez igaz a jégpályákra, jégcsarnokokra. A hőszigetelés alá, a hűtőház vagy jégpálya alapzatába épített DEVI fűtőkábel erre a problémára is kínál megoldást.

A talajkifagyás és az általa okozott károk elleni védelemről már a tervezés fázisában gondoskodni kell!

Talaj fagyvédelem, hűtőházak védelme

Talán furcsa, hogy a hűtőházak padlóját fűteni kellene. De ez egy elengedhetetlen dolog, ha meg akarjuk óvni a padlót és az épület alapzatát a fagy okozta károktól. Itt a hőmérséklet állandóan -20 °C alatt van, a hideg akkor is áthatol a padlón, ha az jól szigetelt. Ez azt eredményezi, hogy a lehűlt padló tovább közvetíti a hideget a talaj irányába. A talajban található víz ennek hatására megfagy és kitágul, ezáltal jelentős károkat okozhat az alapzatban vagy a padlószerkezetben.

A hűtőberendezések vízelvezető rendszereit egyéb veszély is fenyegeti: a cseppfolyós állagú gáz rögtön megfagy, mely a szabad víz áramlását korlátozhatja. A jégpályák esetében is jelentkezhetnek hasonló problémák, ám ezek könnyen megelőzhetőek a DEVI fűtőkábeleinek alkalmazásával.

Alkalmazástechnika

Hűtőházak védelme területén az altalaj fűtéséhez a DEVIflex 10T elektromos fűtőkábelt javasoljuk lefektetni 50 cm kábeltávolsággal, mégpedig duplán! Az egyik kör a főkör, a másik a tartalék kör meghibásodás esetére. A két kábel egymástól 5 cm -re fusson és ne keresztezzék egymást. A vezérlés: DEVIreg 330 lehet.